28 Ocak 2010 Perşembe

İki Çubukla Lezzet

Yemek çubukları 5.000 sene kadar öncesinde Çin’de geliştirilmiştir. O dönemde insanlar yemeklerini ısıyı uzun süre koruyabilen kaplarda yiyiyorlardı ve özellikle hızlı yemek yiyen insanlar, yemekleri kolay alabilmek için ağaçların ince dallarını kırarak kendilerine çubuk yapıyorlardı. Milattan önce 400 yılında, geniş nüfus yoğunluğu ve azalan kaynaklardan dolayı, yakıttan tasarruf sağlamak üzere hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için gıda, ufak parçalara kesilmiştir.Gıda parçaları, yemek sofrasında bıçak ve benzeri cisimler bulundurma gereksinimini ortadan kaldıracak kadar küçük olmuştu. Bu yüzden yemek çubukları başlıca aletler durumuna geldiler. Ayrıca, kendisi de bir vejetaryen olan, Konfüçyus’un insanlara mezbahaları hatırlatmakta olduğu için bıçakları kullanmamalarını tavsiye etmiş olabileceği de düşünülmektedir. “Kuai-zi” denilen (hızlı küçük arkadaşlar), Çin yemek çubukları genel olarak 9 ila 10 inç arasında bir uzunlukta ve keskin olmayan bir uç ile dikdörtgen şeklindeydi.


Çin Yemek Çubukları ve Hashi
Milattan sonra 500 yılında, yemek çubuğu kullanımı Çin’den şimdiki Vietnam, Kore ve Japonya’ya yayıldı. Japonya’da yemek çubukları orijinal olarak çok değerli kabul edilmişler ve özel olarak dini törenlerde bile kullanılmışlardır. Yemek yemek için kullanılan en eski yemek çubukları cımbızlara benziyorlardı ve bunlar üst kısma birleştirilen bir bambu ağacı parçasından yapılmaktaydı. 10. yüzyıldan itibaren, bu yemek çubukları iki ayrı parçaya ayrılmaya başladı.

“Hashi” (köprü) denilen bu çubuklar Çin yemek çubuklarından tasarım bakımından farklılık gösterirler. Bu çubuklar yuvarlak şekillidir ve bir noktaya gelirler, ayrıca Çin yemek çubuklarından daha kısadırlar (kadınlar için 7 inç, erkekler için ise 8 inç uzunluğunda).
Japonlar yemek çubuklarını çeşitli ağaçlardan yapma eğilimi göstermişlerdir. 17. yüzyılda Japonlar, bu tahtadan yemek çubuklarını ilk defa vernikleyerek cilalamışlardır. Böylece çubuklar kayganlıkla beraber gayet dayanıklı olma özelliği de kazanmıştır. Japonlar ayrıca 1878 senesinde tek kullanımlık tahta yemek çubuklarını (Wari-bashi) ilk kez ortaya koyan insanlar olmuşlardır.
Geleneksel olarak, yemek çubukları farklı çeşitlerdeki malzemelerden yapılabilmiştir. Bambu ağacı en popüler malzeme olmuştur. Çünkü bu ağaç ucuzdur, bol bulunur, yarılması kolaydır, ısıya dayanıklıdır ve belirgin bir kokusu ya da tadı yoktur.


Sedir, sandal ağacı, tik ağacı, çam ve kemik de daha fazla nüfuslar için yemek çubukları yapmakta kullanılmışlardır. Bununla beraber, varlıklı insanlar genelde yemek çubuklarını yeşim taşı, altın, bronz, bakır, aget, mercan, fildişi ve gümüşten yaptırmışlardır. Hatta, hanedanlık devirleri boyunca, gümüşten yapılma yemek çubuklarının zehirli yiyeceklere değdikleri zaman siyah renge dönecekleri düşünülmüştür. Ancak şimdi gümüşün arsenik veya siyanür ile tepkimeye girmediği bilinmektedir. Ancak çürük yumurtalar, soğanlar veya sarımsak kullanıldığında, bunlardan çıkan hidrojen sülfit, gümüş yemek çubuklarının renk değiştirmesine sebebiyet verebilir.

Chopsticks Kullanmak...
Bu iki çubuğu kullanarak yemek yemek esasında gözüktüğü kadar zor değildir. Önce çubuklardan birini, işaret ve baş parmağınız yardımıyla sabitliyor, sadece diğer çubuğu hareket ettiriyorsunuz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder