Çin Yemek Çubukları ve Hashi
Milattan sonra 500 yılında, yemek çubuğu kullanımı Çin’den şimdiki Vietnam, Kore ve Japonya’ya yayıldı. Japonya’da yemek çubukları orijinal olarak çok değerli kabul edilmişler ve özel olarak dini törenlerde bile kullanılmışlardır. Yemek yemek için kullanılan en eski yemek çubukları cımbızlara benziyorlardı ve bunlar üst kısma birleştirilen bir bambu ağacı parçasından yapılmaktaydı. 10. yüzyıldan itibaren, bu yemek çubukları iki ayrı parçaya ayrılmaya başladı.
“Hashi” (köprü) denilen bu çubuklar Çin yemek çubuklarından tasarım bakımından farklılık gösterirler. Bu çubuklar yuvarlak şekillidir ve bir noktaya gelirler, ayrıca Çin yemek çubuklarından daha kısadırlar (kadınlar için 7 inç, erkekler için ise 8 inç uzunluğunda).
Japonlar yemek çubuklarını çeşitli ağaçlardan yapma eğilimi göstermişlerdir. 17. yüzyılda Japonlar, bu tahtadan yemek çubuklarını ilk defa vernikleyerek cilalamışlardır. Böylece çubuklar kayganlıkla beraber gayet dayanıklı olma özelliği de kazanmıştır. Japonlar ayrıca 1878 senesinde tek kullanımlık tahta yemek çubuklarını (Wari-bashi) ilk kez ortaya koyan insanlar olmuşlardır.
Geleneksel olarak, yemek çubukları farklı çeşitlerdeki malzemelerden yapılabilmiştir. Bambu ağacı en popüler malzeme olmuştur. Çünkü bu ağaç ucuzdur, bol bulunur, yarılması kolaydır, ısıya dayanıklıdır ve belirgin bir kokusu ya da tadı yoktur.
Sedir, sandal ağacı, tik ağacı, çam ve kemik de daha fazla nüfuslar için yemek çubukları yapmakta kullanılmışlardır. Bununla beraber, varlıklı insanlar genelde yemek çubuklarını yeşim taşı, altın, bronz, bakır, aget, mercan, fildişi ve gümüşten yaptırmışlardır. Hatta, hanedanlık devirleri boyunca, gümüşten yapılma yemek çubuklarının zehirli yiyeceklere değdikleri zaman siyah renge dönecekleri düşünülmüştür. Ancak şimdi gümüşün arsenik veya siyanür ile tepkimeye girmediği bilinmektedir. Ancak çürük yumurtalar, soğanlar veya sarımsak kullanıldığında, bunlardan çıkan hidrojen sülfit, gümüş yemek çubuklarının renk değiştirmesine sebebiyet verebilir.
Chopsticks Kullanmak...
Bu iki çubuğu kullanarak yemek yemek esasında gözüktüğü kadar zor değildir. Önce çubuklardan birini, işaret ve baş parmağınız yardımıyla sabitliyor, sadece diğer çubuğu hareket ettiriyorsunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder